Tomat

Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Tomat

Tomaten er en allsidig, frisk og saftig grønnsak som egner seg godt til mange ulike retter. Tomater kommer i mange ulike størrelser, farger og med ulik sødme.

kiwi-pluss-logo.jpg Bli KIWI Pluss kunde og spar 15% på frukt & grønt

Tomat næringsinnhold

Ernæring Verdi per 100 g
Energi kcal 18 kcal
Fett 0,2 g
Karbohydrater 2,5 g
Kostfiber 1,5 g
Protein 0,7 g
Salt 0 g
Vitamin C 17 mg (21%*)

*= Andel av referanseverdi.

Bilde

3 kjappe fakta om tomater

1. Glad i tomat? Dra på en tomatfestival! La Tomatina er en festival i Valencia, hvor deltakerne kaster tomater på hverandre.

2. Tomater ble introdusert til det europeiske markedet på 1540-tallet, men Norge fikk ikke tomaten før på tidlig 1900-tallet.

3. Det finnes mer enn 10.000 ulike tomatsorter verden rundt.

Nyttige fakta om tomat

Oppbevaring av tomat

Tomater må ikke oppbevares i kjøleskapet, da de kan miste både sødme og smak. Den optimale lagringstemperaturen for tomater er 10-12 grader, og du kan fint oppbevare de på kjøkkenbenken.

Tomatenes bruksområder

Tomater er gode i salaten, på brødskiven, i gryter og sauser, bakt eller grillet. De små tomatene egner seg også ekstra godt som snacks.

Når er tomater i sesong?

Tomatenes sesong varierer noe etter hvilken sort av tomat du ser etter. Sesongen varierer for de ulike tomatene fra april til oktober, og andre tomater produseres gjennom hele året.

Tomatsorter

Plommetomat

Med kraftig tomatsmak, tykkere skall og fastere fruktkjøtt, er plommetomaten super til tomatsauser som pizza- og pastasaus.

Plommetomatene er i sesong april til oktober.

 

 

Cherrytomat

Cherrytomatene har en aromatisk og søt tomatsmak, med et sprøtt ytre.

Cherrytomatene er i sesong april til oktober.

 

Restetips

Har du tomater til overs, og lurer på hva du kan bruke de til? Her er tre forslag:

1. Tomatsaus
Tomater egner seg svært godt til supper og sauser - selv når de er skrukkete. De beste tomatene for varmebehandling er også de mest modne. Lag en enkel tomatsaus med få ingredienser. Stek tomatene i ovn til de er møre, og knus med stavmikser. Stek finhakket hvitløk og løk i en panne med litt olje til myk og blank. Ha hvitløken og løken over i en kjele med de knuste tomatene, og bland inn grønnsaksbuljong. Kok opp og smak til med salt og pepper.

2. Tørkede tomater
Kutt opp tomatene i skiver, legg på et bakepapir og dryss over en bladning av olivenolje, flaksalt og timian. La tomatene steke i ovnen i 40 minutter, på 150 grader.

3. Salsa
Ingen tacofest uten salsa! Modne tomater egner seg godt til en frisk salsa, som er godt både til middag og som snacksdip. Bland sammen hakkede tomater, rødløk, mango og chili, og skvis en halv lime over blandingen før du topper med koriander, salt og pepper.

 

Restemat oppskrifter