Fem middagstips til deg som trener på kveldstid

Det er ikke godt å trene på tung og mett mage. Disse middagstipsene gir deg både energi og viktig næring til musklene før en kveldsøkt.

I en hektisk hverdag kan det være vrient å få til en god balanse mellom måltider og tidspunkt for treningsøktene. Trener du på kveldstid, er det ikke alltid tid til å vente to eller tre timer fra middagen ble inntatt til joggeskoene må snøres på. 

Les også: Dette kan du spise før og etter trening

Det viktigste du kan gjøre på disse dagene, er å få i deg et næringsrikt måltid som ikke ligger for tungt i magen. Fiberrike karbohydrater gir et stabilt blodsukker og er en viktig energikilde for musklene under trening. Sunt fett bidrar også med energi, og proteiner hjelper deg med oppbygging av musklene etter trening. 

Dersom du spiser tett opptil treningsøkten, bør du unngå tungt fordøyelig mat med høyt fett-, protein- og/eller fiberinnhold. Det er også viktig at kroppen er i væskebalanse for å yte best mulig, vær derfor flink til å drikke regelmessig i løpet av dagen og tiden før trening. 

Les også: Bør du spise frokost før du trener om morgenen? Her får du svaret

Som en tommelfingerregel får du et godt sammensatt måltid dersom du deler opp tallerken på denne måten: ⅓ rent kjøtt/fisk/fugl, ⅓ fullkornspasta/-ris/potet og ⅓ grønnsaker.

Ikke spis for lite

Måltidet før trening bør gi kroppen riktig type energi. Det er avgjørende for hvor mye du orker når du skal være aktiv. Når vi trener bidrar både karbohydrater og fett med energi, men jo høyere intensitet og jo lengre varighet, jo større blir kroppens behov for karbohydrater.

Hvis karbohydratlagrene tømmes, begynner kroppen å tære på blodsukkeret. Ved fall i blodsukkeret får musklene for lite karbohydrater til forbrenning og du føler deg svimmel og kraftløs. Dersom du ønsker å ha et kosthold med mindre karbohydrater, så bør du i hvert fall ha noe karbohydrater i det siste måltidet før trening.

Middagstips før kveldstrening

Her får du fem forskjellige middagstips som gir et godt utgangspunkt for en påfølgende treningsøkt. Dersom du ofte sliter med hold, også kalt sting eller leverhogg, i magen under løpeturer, bør du også lese disse tipsene først:

Les også: 3 tips for å unngå hold når du løper

1. Wok med laks 

wok med laks.png

Skal du spise denne middagen før en treningsøkt, kan du lage fullkornsris eller fullkornsnudler i tillegg for å få påfyll av karbohydrater. Se oppskrift på wok med laks her.

2. Kylling med byggrynsalat

Denne middagen smaker like godt selv om du ikke lager den på grillen. Klikk her for oppskrift på kylling med byggrynsalat og urtedressing.

3. Asiatisk torsk med grønnsaker

asiatisk-torsk.png

Hva med denne smaksrike torskemiddagen kombinert med ris og grønnsaker bakt i folie? Se oppskriften på asiatisk torsk her.

4. Nudelsuppe med torsk

En mettende og god suppe som ikke ligger tungt i magen. Se til oppskrift på nudelsuppe med torsk her.

5. Fiskeburger med avokadomos og søtpotetfries

fiskeburger-med-avokadomos.png

Hele familien vil bli glad i denne middagen, og du kan løpe av gårde med mett mage og lette bein etterpå. Se oppskrift på fiskeburger med avokadomos og søtpotetfries her.