Disse smaksforsterkerne bør du alltid ha i skapet

Disse sausene kan ta middagen til et nytt nivå!

Liker du mat med mye smak? Med disse ingrediensene i skapet blir det mye lettere å få god smak hver eneste gang du lager mat hjemme.

Vær helt ærlig: Er du en av de som kun tar frem saltet når du skal sette smak på maten? Kanskje er du også en av mange som har et kjøkkenskap fullt av både krydder og sauser, men som aldri bruker det? Hvis svaret er ja, er du ikke alene.

Enten du er uinspirert og har lyst til å utforske nye smaker, er matlei eller simpelthen bare vil lære deg å bruke opp noe av det som kanskje allerede finnes på kjøkkenet ditt, så finnes det håp. Her har vi laget en oversikt over hvilke smaksforsterkere som du bør ha tilgjengelig og hvordan de kan brukes.

Disse smakene bør du ha i skapet

Det er selvfølgelig ingen fasit på hva som er god smak, men det finnes likevel noen ingredienser som hjelpe deg på veien. Prøv deg frem, test ulike kombinasjoner og finn ut hva du liker.

Kikkoman soyasaus

Det finnes knapt en ingrediens som er mer anvendelig enn Kikkoman soyasaus. Den asiatiske sausen ble tidligere hovedsakelig brukt som topping til ris eller sushi her til lands, men den har langt flere bruksområder enn som så. Soyasaus representerer den femte og mindre kjente smaken umami, som mange feilaktig forveksler med salt. Enkelt forklart er umami den smaken vi for eksempel forbinder med kjøtt, tomater eller parmesan, og beskrives som større enn de andre smakene.

Soyasaus kan brukes der du trenger en dæsj med umami, enten det er som smaksforsterker i sauser som brun saus, pastasaus og fløtesaus, i marinader og dressinger eller i de fleste gryteretter.

Kikkoman soyasaus kommer i flere forskjellige varianter. Her er den originale og den saltreduserte varianten.
Kikkoman soyasaus kommer i flere forskjellige varianter. Her er den originale og den saltreduserte varianten.


Olivenolje

Olivenolje er en av Middelhavets matskatter, og en helt essensiell ingrediens i mange retter. Det er rett og slett en råvare det er smart å ha tilgjengelig til enhver tid om du liker å lage mat. Olivenolje regnes i tillegg som en sunn ingrediens på grunn av det høye innholdet av umettet fett som bidrar til å senke kolesterolet.

Det finnes mange typer olivenolje, men de vanligste her til lands går under betegnelsen virgin og extra virgin. Dette betyr i korte trekk at oljen ikke er tilsatt kjemikalier eller raffinert olje, og derfor har en bedre smak. Olivenolje kan brukes i alt fra pizza- og brøddeig til topping, i sauser, marinader og dressinger. Noen typer olivenolje kan også brukes til steking, men ikke alle.  

Tips: Bruker du olivenolje til steking? Vær i så fall sikker på at du bruker en olje som tåler høy temperatur og som er merket med "egnet til steking". Olivenoljer som er trygge å steke med er for eksempel Ybarra original. Andre oljer som passer til stekning er for eksempel raps- eller solsikkeolje. 

Ybarra olivenolje
Ybarra olivenolje fungerer utmerket til både steking og matlaging.


TABASCO©

Den ikoniske flasken med Tabasco er nok en ingrediens de fleste har et forhold til fra barndommen, men visste du at Tabasco har langt flere formål enn kun som «spicy» topping? Tabasco har et herlig hint av eddik som blant annet passer perfekt i de klassiske tacorettene.

Drypp noen dråper Tabasco i alt fra guacamolen til tacokjøttet, nachosen eller salsaen for mer smak. Tabasco kan også brukes i alle dressinger eller marinader som trenger et lite hint av «spice».

Tips: Tabasco har en litt sterk smak, så det kan være lurt å smake seg frem for å finne den perfekte mengden for nettopp deg. Smaken oppleves også som sterkere når den dryppes rett på den ferdige retten, så et godt tips er derfor å blande Tabasco-sausen inn underveis i matlagingen.

Tabasco
Visste du at TABASCO smaker utmerker i blant annet pastagrateng? 📸 skikkeligdiggmat.no


Fond 

(NB. Finnes i de fleste KIWI-butikker)

Fond er en utmerket smaksforsterker som kan tilføre mye god smak, nesten uten innsats fra den som lager maten. Enkelt forklart er fond en konsentrert kraft fra for eksempel kylling eller okse, som er kokt ned til en tykk væske som tilsettes olje og fett. På den måten får man konsentrert mye smak i en liten mengde, som er gunstig både med tanke på plassbesparelse, men også på enkelhet. Fond brukes i sauser, supper eller gryter, og kan også brukes som marinade.

Bong Touch of Taste kyllingfond er et nytt produkt som finnes i de fleste KIWI-butikker. Den er god på smak, inneholder gode og naturlig ingredienser og bruker kun det beste krydderet for å sikre at smaken på det ferdige resultatet alltid blir velbalansert. 

Sitronsaft

Enten den kommer på flaske eller i sin naturlige form, er sitronsaft noe du alltid bør ha tilgjengelig på kjøkkenet. I tillegg til å tilføre nødvendig syre og friskhet til de fleste middagsretter som inneholder fett, kan sitron gi nytt liv til selv de kjedeligste dressinger og marinader. Sitron kan også brukes i flere typer bakst, for å gi en spennende vri på smaken. Det er også mulig å «koke» for eksempel rå fisk med syren fra sitron, noe man blant annet gjør i den peruvianske retten ceviche.

Realemon
Sitronesaft er en allsidig og svært god smaksforsteker. 📸 skikkeligdiggmat.no


Ketchup

Trodde du at ketchup alltid er ketchup? Tro om igjen. Rundt om i verden finnes det nemlig et hav av ulike typer ketchup med forskjellige egenskaper og smaksprofiler tilpasset ulike formål. Her til lands er vi imidlertid mest vant til den klassiske tomatketchupen, for eksempel fra Idun eller Heinz.

Både Idun og Heinz er gode ketchuper som passer godt som topping, men ønsker du mer smak er Heinz det beste valget. Den gode og syrlige smaken med et hint av eddik, gjør også at Heinz egner seg spesielt godt til matlaging. Bruk ketchup som base i dressing eller marinader, bland den med majones eller bruk den i en enkel vinaigrette med olje, eddik, sukker og løk.

Worcestersaus

(NB. Finnes i de fleste KIWI-butikker)

Worcestersaus er kanskje mest kjent for å gi tungekrøll hos selv de mest velartikulerte av oss, men det er også en fantastisk ingrediens som alle bør ha tilgjengelig i kjøkkenskapet. Sausen, med britisk opphav, er laget på en base av eddik, sukker, salt, tamarind, løk, krydder og ansjos, og kan brukes som smakstilsetter i både varme og kalde retter. Bruk noen dråper Worcestersaus neste gang du steker kjøtt, lager dressing til cæsarsalaten eller steker pytt-i-panne, og se hvordan det løfter smaken.

Visste du at worcestersaus er ekstremt populært i USA? Det er fordi den er basen til nesten all «American BBQ», og derfor enhver grillmester sin hemmelighet. Den svært kjente kokken og TV-personligheten, Eivind Hellstrøm, sverger også til Worcestersaus som en smaksforsterker i sin populære julesaus.

Worcestersaus
Worcestersaus blir ofte omtalt som kokkens best bevarte hemmelighet. 📸 skikkeligdiggmat.no


Eddik

Hvitvinseddik, eplecidereddik, balsamico eller bare vanlig eddik - eddik kommer i mange forskjellige former og varianter, og har omtrent like mange bruksområder som det finnes typer. Lag en smakfull dressing med eddik som base, tilsett det i marinade eller saus for å gi mer syre eller bruk eddik til å sylte alt fra rødløk til kål eller sylteagurk.

Tips: Balsamico-eddik smaker nydelig sammen med olivenolje. Hell olivenolje i en skål, og tilsett ønsket mengde balsamico. Dypp deretter biter av brød i blandingen.

Sriracha

Det er ikke uten grunn at Sriracha har blitt en av verdens mest populære chilisauser. Den smakfulle sausen med asiatisk opphav er perfekt når du ønsker å sette mer smak på maten, og passer ypperlig enten du lager sjømat, suppe, burger, marinade eller dressing. Bland den med for eksempel majones, soya eller honning, eller bruk den alene som topping.

Go Tan sriacha
Den smakfulle chilisausen passer i flere retter enn du kanskje tror.


Dijonsennep

Dijonsennep er en svært viktig del av det franske kjøkken, og det er ikke uten grunn. I tillegg til å gi et viktig sting til de fleste dressinger, sauser og marinader, kan dijonsennep tilføre mye god smak til selv den enkleste brødskive. Ta en skje dijonsennep i gryta neste gang du lager saus, og smak forskjellen selv.

Tips: Har du prøvd kombinasjonen av honning og dijonsennep? Hvis ikke bør du gjøre det med det samme. Bruk det som glaze til svinekjøtt, eller bare som en dressing sammen med noe syrlig som for eksempel sitron.

Honning

Honning er en fantastisk ingrediens med svært mange bruksområder. Honning har ca. 10% høyere søtningsgrad enn sukker, noe som betyr at du trenger mindre honning enn sukker for å oppnå den samme graden av søthet. I tillegg har honning en egen god smak som passer utmerket sammen med ingredienser som soyasaus, sriracha, sitron, dijonsennep, flere typer eddik og olje.

På grunn av sin allsidighet kan du bruke honning i det meste av både søte og salte retter, og som base i dressing og marinade eller som søtning i saus. Honning smaker i tillegg nydelig i varme drikker som te.

Honningcentralen honning
Honning smaker godt i mat, bakverk og varm drikke.


Buljong

Med god buljong eller kraft tilgjengelig, er sannsynligheten stor for at maten blir bedre. Buljong kommer i mange former, og med smak av alt fra kjøtt til fisk, kylling og grønnsaker. Bruk buljong som base i supper eller gryter, som smaksforsterker i saus eller la pølsene eller grønnsakene trekke i det for mer smak.

Tips: Buljong, eller kraft om du vil, kan enkelt lages selv hvis du har tid. Spar på avkapp og rester av grønnsaker etter middagen og legg de i fryseren. Når du har spart opp nok, koker du opp restene med vann og krydder og voila - nå har du hjemmelaget kraft. Frys kraften ned i terninger og ta opp ved behov.