Kjapt og enkelt til hjemmekontoret?

Disse lunsj- og middagsrettene lager du på 3-2-1

Spennende lunsj- og middagsretter du enkelt kan lage hjemme.

I en periode hvor mye av tiden tilbringes hjemme, har måltidene blitt enda viktigere enn før. Her får du noen enkle lunsj- og middagsretter som både smaker godt og går kjapt å lage.

Det er ingen tvil om at perioden vi nå befinner oss i er rar og utfordrende for mange. Hverdagen er snudd på hodet, og selv de vanligste ting som å ta kollektivtransport, handle mat og møte venner og familie har blitt ting vi i stor grad må unngå. 

Tiden vi tilbringer hjemme har også forandret seg. I løpet av året har stua blitt gjort om til hjemmekontor, og mange sliter med å finne balansen i hverdagen. Inspirasjon til gode og sunne hverdagsmåltider har derfor sjeldent vært mer kjærkomment enn det er nå. 

Her har vi derfor samlet noen enkle oppskrifter på lunsj- og middagsretter som er fulle av smak og går fort å lage. 

Middag på 3-2-1

Oppskriftene er utviklet av Daniel Barry, som er kokk og konseptutvikler i Haugengruppen, og inneholder saus eller marinade som er basert på det han kaller 3-2-1-prinsippet. Det vil si at de inneholder 3 deler av én ingrediens, 2 deler av en annen og 1 del av en tredje. Én del kan være alt fra en spiseskje til en kopp - alt ettersom hva du liker, hvor mange du lager mat til og hvor mye smak du foretrekker.

I oppskriftene har vi hovedsakelig brukt spiseskje som måleenhet, men ønsker du mer saus kan du øke mengden etter eget ønske. Det viktigste er at forholdet mellom de ulike ingrediensene forblir det samme.

Laks med soya- og chilimarinade

Laks med soya- og chilimarinade
Laks med soya- og chilimarinade

Laks med soya- chilimarinade lages i en fei og er proppfull av deilige asiatiske smaker. Rett og slett en fiskerett du kan glede deg til, som passer utmerket til mange forskjellige typer tilbehør. 

Oppskrift for 4 personer

Marinade 

3 ss Kikkoman soyasaus 

2 ss honning   

1 ss Sriracha   

Laks

4 x 125g porsjonsstykker med laks  

1 ss Ybarra olivenolje 

Smaker godt til: 

Ris

Salat 

Poteter

Pitabrød 

Slik gjør du det:

1. Bland 3 ss soyasaus, 2 ss honning og 1 ss Sriracha i en bolle eller skål. 

2. Pensle laksestykkene med marinaden, og la de marinere i 5-10 minutter slik at smakene får satt seg. Sett resten av marinaden til side. 

3. Ha 1 ss olivenolje i en stekepanne og stek laksen på høy varme i ca. 1,5 minutt på hver side. 

4. Ta stekepannen av den varme platen. Hell resten av marinaden over den ferdigstekte laksen, og la de hvile i 5 minutter. 

5. Spis laksen sammen med ditt favoritt-tilbehør, enten det er ris, poteter, pitabrød eller salat. 

Sitron- og soyabakt svin ytrefilet

Sitron- og soyabakt svin ytrefilet
Sitron- og soyabakt svin ytrefilet

Sitron- og soyabakt svin ytrefilet er en nydelig rett, som kombinerer fantastisk syrlighet fra sitron med den deilige smaken av soya og et hint chili. Rett og slett en smaksbombe, som i tillegg er snill mot lommeboka. I oppskriften har vi doblet mengden saus fra 3-2-1 til 6-4-2 for å gi mer smak til retten, og for å gjøre svinet saftigere. 

Oppskrift for 4 personer

Saus 

6 ss sitronsaft

4 ss Kikkoman soyasaus

2 ss Sriracha

Svin og grønnsaker

Svin ytrefilet (150 g per pers) 

Grønn & Frisk grønnkål mix (200 g per pers)

1 ss Ybarra olivenolje

Salt og pepper

Slik gjør du det: 

1. Sett ovnen på 200 grader. 

2. Lag sausen ved å blande 6 ss sitronsaft, 4 ss soyasaus og 2 ss Sriracha i en bolle eller skål.

3. Kutt svin ytrefilet i tynne skiver. 

4. Legg Grønn & Frisk grønnkål mix i en ildfast form, og legg svinet på toppen. 

5. Tøm sausen over svinet og grønnsakene, og la det marinere i 10 minutter. 

6. Hell 1 ss olivenolje over blandingen, og smak til med salt og pepper.

7. Stek retten på 200 grader i 15 min. 

Tips: Om du foretrekker helstekt svin ytrefilet, passer denne retten ypperlig til dét og. Mariner hele ytrefileten, og stek den i ovnen i 25-30 minutter.

Saftig kylling med smak av Middelhavet

Saftig kylling med smak av Middelhavet
Saftig kylling med smak av Middelhavet

Sommerens utenlandsferie er kanskje avlyst, men med denne retten til middag kan du enkelt få middelhavsfølelsen i ditt eget hjem. Enkel å lage er den også. I oppskriften har vi doblet mengden saus fra 3-2-1 til 6-4-2 for å gi mer smak til retten. 

Oppskrift for 4 personer

Marinade

6 ss Ybarra olivenolje 

4 ss Il Torrione Balsamico-eddik

2 ss grønne oliven 

Kylling

4 x kyllingfilet 

1 ss Ybarra olivenolje 

Forslag til tilbehør

Salat 

Ris

Wrap 

Pitabrød

Slik gjør du det:

1. Sett ovnen på 180 grader.

2. Bland 6 ss olivenolje, 4 ss balsamico-eddik og 2 ss hakkede grønne oliven i en skål eller bolle. 

3. Topp kyllingfiletene med marinaden, og gni det lett inn. La kyllingfiletene marinere i 5-10 minutter. 

4. Ha 1 ss olivenolje i stekepanna, og brun de marinerte kyllingfiletene i 2 minutter på hver side. 

5. Sett retten i ovnen, og la de steke i 10-15 minutter. La kyllingfiletene hvile i 5 minutter før du serverer dem. 

6. Spis kyllingretten med det tilbehøret du liker best, enten det er ris, pitabrød, i wrap eller sammen med en salat med smak av Middelhavet. 

Omelettmuffins med sopp og grønnsaker (restemuffins!) 

Omelettmuffins smaker like godt til frokost som til lunsj, og passer utmerket til frysing. Tilsett det du liker best i muffinsene, og bruk gjerne opp rester fra for eksempel taco-middagen.

Smakfulle restemuffins
Smakfulle restemuffins

Oppskriften gir 20-25 omelettmuffins

Saus

3 ss Old El Paso Tacosaus 

2 ss Kikkoman soyasaus

1 ss Sriracha

Omelettmuffins

8 stk egg

100 g sopp, små terninger 

1 vårløk, i tynne skiver  

Rester fra for eksempel taco

8 ss vann

Muffinsformer

Slik gjør du det:

1. Sett ovnen på 180 grader.

2. Bland 3 ss tacosaus, 2 ss soyasaus og 1 ss Sriracha i en skål.

3. Pisk sammen eggene i en stor bolle og tilsett sausen. Når dette er blandet sammen, tilsettes resten av fyllet. Rør blandingen sammen. 

4. Fyll muffinsformene og sett dem i ovnen i 15-20 minutter. 

5. Avkjøl før servering.