Lag turmaten på primus

Kvinne lager mat på primus i vakkert fjellandskap.

Ble du bitt av turbasillen i sommer og planlegger å bruke høsten ute? Du kan både lage frokosten, lunsjen, middagen og desserten på primusen. Her er våre beste tips til deg som skal lage mat på primus.

Høsten er en glimrende tid for å gå på tur i fjellet eller skogen. Særlig her i Norge hvor naturfargene alene kan ta pusten fra deg på denne tiden av året. Når du drar på tur, er det viktig at du tar med deg mat som er enkel, sunn og samtidig smakfull. Å lage mat på primus er en flott måte å nyte naturen samtidig som du får i deg næringsrik mat. Her er noen tips, inspirasjon og oppskrifter for å lage mat på primus.

1. Dette trenger du

Det du trenger.jpg

I tillegg til en gassbrenner, må du huske å ha med deg gass og noe å lage maten i, enten det er en kjele eller en stekepanne. Det er også lurt å ha med redskaper som stekespade, øse, kniv og skjærefjøl, avhengig av hva slags mat du skal lage.

2. Prepp hjemme

Før du drar ut, er det lurt å forberede det meste hjemme. Du kan både kutte grønnsaker og marinere kjøtt på forhånd. Planlegg middagen godt før dere drar ut på tur. 

Her er et nyttig tips: Lag rørene hjemme. Både pannekakerøre og eggerøre kan du lage hjemme før du drar ut på tur. Hell rørene over på flasker, slik blir det enklere å både pakke med seg og helle fra når du er på tur.

3. Lag gryteretter

Gryteretter.jpg

Gryteretter er perfekte å ta med som turmat. De er næringsrike og mettende, og passer godt til utendørsaktiviteter. Hva med å lage en deilig gryterettmiddag på lørdag og ta med restene ut på skogs- eller fjelltur på søndag? Her er tre barnevennlige gryterettoppskrifter som egner seg godt å ta med på termos eller som kan varmes over primusen:

4. Ferdig deig er genialt

Du kan lage både saftige kanelboller og deilige pizzaboller med ferdig deig. Start forberedelsene hjemme. Når du kommer frem til leirplassen, er det bare å fyre opp primusen, ha smør i stekepannen og steke bollene på lav varme til de er gjennomstekte. Det er også nyttig å ha et lokk tilgjengelig for å sikre at bollene blir gjennomstekte. Følg godt med, de svir seg fort! 

Kanelbolle.jpg

Slik lager du kanelboller på primus:

Dette trenger du: 

 • Ferdig pizzadeig
 • 3 ss margarin
 • 2 ss sukker
 • 2 ts malt kanel
 • 1-2 ss margarin til steking

Slik gjør du: 

 1. Rull ut pizzadeigen.
 2. Rør sammen margarin, sukker og kanel. 
 3. Fordel smørmiksen jevnt utover deigen. 
 4. Rull deigen sammen til en lang pølse og del i ca. 3 cm tykke skiver.
 5. Stek bollene på lav varme i en stekepanne med litt smør, i ca. 8-10 minutter på hver side. 

 

Slik lager du pizzabolle på primus:

Dette trenger du: 

 • Ferdig pizzadeig
 • 1 boks ferdig pizzasaus
 • Revet ost
 • Fyll etter eget ønske (f.eks. smårettskinke, løk, sopp eller paprika i små biter)

Slik gjør du: 

 1. Rull ut pizzadeigen.
 2. Smør pizzasausen utover og strø over raspet ost og ønsket pizzafyll. 
 3. Rull deigen sammen igjen til en lang pølse, og del i ca 3 cm tykke skiver.
 4. Stek bollene på lav varme i en stekepanne med litt smør, i ca. 8-10 minutter på hver side. 

Nå er du klar til å lage enkel, sunn og smakfull mat på primusen. Kos deg med turen og maten i den vakre norske naturen!