Verdens ferskeste pesto?

Ni «nye» måter å bruke pesto på

Hva kan jeg bruke pesto til, annet enn pasta? Med den intense grønnfargen og den ubeskrivelige smaken av umami, er det ikke rart denne grønne sausen har blitt så populær. Her får du ni tips til matretter med pesto!

At pesto og pasta smaker veldig godt sammen, kommer sikkert ikke som noen overraskelse på deg. Men hvis du er ekstra glad i smaken av pesto, hva med å prøve ut en eller flere av disse variantene også?

1. Kyllingburger med pesto

Kyllingburger med pesto.jpg

Pesto og kylling går svært godt sammen. Lag deg en burger med kyllingfilet, og smør på et godt lag med pesto. Tomat, mozzarella og basillikum er for eksempel veldig godt som tilbehør. Pesto gjør seg også ypperlig på vegetarburger om du foretrekker det. Du kan også lage en digg pestosandwich eller en Chicken BLT-sandwich, der pestoen erstatter majones. 

2. Lasagne med pesto

Skjermbilde 2023-08-07 kl. 12.13.37.png
Lasagne med pesto. Foto: Barilla

Lyst til å prøve en morsom vri på lasagne? Lasagne med pesto og grønnsaker gjør seg skikkelig godt nå mot høsten. Prøv for eksempel denne varianten med en grønn saus av pesto, erter og asparges, eller denne vegetarasagen som enkelt kan lages med det du har av grønnsaksrester.

3. Bruschetta og ostesmørbrød

Bruschetta med pesto-kopi.png

Den klassiske italienske toasten smaker veldig godt med pesto. Du kan for eksempel gå for en enkel variant med pesto, mozzarella og cherrytomater, eller bruke det i ostesmørbrød. Pesto, hvitost og spekeskinke er en skikkelig god kombo. 

4. Pesto på knekkebrød

Knekkebrød med pesto ny.jpg

Ost og paprika er en kombinasjon de aller fleste kjenner til fra før. Med en liten skje pesto under vil du garantert heve smaksopplevelsen. Barilla Pesto Genovese er rik på smak, har en kremet konsistens og en deilig smak av friske urter som passer godt med den milde hvitosten.

Vil du heve lunsjen enda et hakk kan du prøve pesto under en enkel capresesalat. Sistnevnte lager du ved å kombinere pesto med et par skiver tomat, en skive mozzarella og fersk basilikum.

5. Pizza med pesto

Pizza med pesto.png

Vi kommer jo ikke utenom den andre klassikeren fra det italienske kjøkken. Pizza med pesto er også en suveren vinner! Prøv den sammen med ost, stekt kylling og cherrytomat, eller på en enkel vegetarpizza.

6. Salat med pesto

Salat med pesto.jpg

Har du pesto i kjøleskapet har du også verdens enkleste dressing, som passer til det meste. Bruk den som den er, eller bland den med litt olivenolje og nypresset sitron før du har den på salaten. Vil du ha en smakfull og kremet dressing kan du røre ut pesto med like deler rømme eller crème fraiche.

7. Pestosnurrer

Pestosnurrer.png

Pestosnurrer er en grønn variant av den berømte pizzasnurren. Enkle å lage, og perfekt å ha med på som nistemat på tur, til matpakken eller i fryseren til hektiske dager. Bruker du ferdig pizzadeig er de klare på 1-2-3. Hele oppskriften ser du her. 

8. Speilegg med pesto

Speilegg med pesto. Foto: Barilla
Speilegg med pesto. Foto: Barilla

Søndagsfrokosten blir aldri mer den samme etter at du har prøvd pesto sammen med speilegget. Anbefales for en ekstra god start på dagen. Fremgangsmåten ser du her.

9. Fisk med pesto

Laks med pesto.
Fisk med pesto.

Fisk og pesto er faktisk en veldig god match, og både torsk og laks smaker godt sammen med denne grønne pastasausen. Gjerne kombinert med pasta i tillegg. 

Fra åker til saus på 2 timer

Rett utenfor Parma i Italia, ligger sausefabrikken til Barilla, verdens største pastaprodusent. Ordet «fersk» er kanskje ikke noe man vanligvis forbinder med ferdiglaget pastasaus på glass, men for Barilla er bærekraftig og miljøvennlig produksjon et viktig element. Kortreiste råvarer er stikkordet!

På fabrikken i Rubbiano produserer Barilla pesto for hele året på kun fire måneder. Dette fordi de kun bruker fersk basilikum i sine sauser, og fra juni til september produserer de lokale bøndene hele 2000 tonn basilikum på jordene rundt fabrikken. De ferske urtene er i sausen senest to timer etter de forlater den enorme basilikum-åkeren.

Fokus på bærekraft

Barilla har forpliktet seg innen tre hovedområder for å sikre en mer bærekraftig produksjon: 

1. Benytte basilikum fra bærekraftig jordbruk 

Fra og med 2020 benyttet Barilla kun basilikum fra bærekraftig jordbruk. Dette innebærer at alle ledd i produksjonen av basilikumpesto årlig blir kontrollert etter bærekraftskriteriene i sertifiseringsordningen ISCC PLUS

2. Beskytte det biologiske mangfoldet 

Barilla bryr seg om jordene der basilikumen deres dyrkes. For å ivareta jordhelsen sørger de for kontinuerlig vekstskifte, i tillegg til områder med biologisk mangfold. Ved å gjøre dette økes fruktbarheten og skadedyrene reduseres. 

3. Styrke jordbruket 

Barilla har over mange år knyttet bånd med bøndene deres for å vokse og bli sterkere sammen. De har blant annet signert flerårige kontrakter med bøndene, for å sørge for trygge inntekter til arbeiderne. De kan dermed stole på bøndenes høykvalitetsprodukter og de kan med sikkerhet planlegge bruken av ressurser.


Kilde: Barilla