Tine Sundførs beste tips

Én av disse kan booste sexlysten - en annen gjør deg klar i toppen

Har du oversikt over hvilke frukt og grønnsaker som blant annet er kjent for bidra til å senke blodtrykket, beskytte prostata eller booste sexlysten?

Du vet det veldig godt allerede, men det er så utrolig mange gode grunner til at vi bør spise mer frukt og grønt på daglig basis.

Her får du en oversikt over hvorfor det er ekstra bra å få i seg paprika, brokkoli, tomat, avokado, banan og appelsin. Både den korte og enkle grunnen - men også den vitenskapelig begrunnede versjonen til klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør:

Paprika: C-vitaminets dronning 
Paprika passer godt både på brødskiven og til middag - som her sammen med Middag for én-laksefilet.
Paprika passer godt både på brødskiven og til middag - som her sammen med Middag for én-laksefilet.

Kort sagt: Visste du at paprika er full av C-vitamin som styrker immunforsvaret? Så kan du holde det gående hele året.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Vitenskapelig sagt: Det skal bare fem paprikaringer til for å dekke hele dagsbehovet for C-vitamin. Det er den røde paprikaen som inneholder aller mest C-vitamin, faktisk inneholder denne mer enn tre ganger så mye C-vitamin som appelsin.

– C-vitamin har flere viktige funksjoner i kroppen vår. C-vitamin er livsnødvendig for oss mennesker, og har mange viktige oppgaver i kroppen vår, forteller Sundfør.

Det bidrar til oppbygging og vedlikehold av bindevevet i kroppen, er nødvendig for god sårtilheling og øker opptaket av jern fra tarmen. Vi vet også at C-vitamin er nødvendig for at immunforsvaret vårt skal fungere normalt.

Er du en av dem som sverger til mega-doser med C-vitamin for å ta knekken på en forkjølelse? Det er gjort mange vitenskapelige studier på dette, men ingen har klart å bekrefte at mega-doser med C-vitamin kan helbrede en forkjølelse.

–      Derimot ser vi at det å få i seg det daglige behovet for C-vitamin er viktig for immunforsvaret og at dette muligens kan gjøre at forkjølelsen varer litt kortere, forklarer Sundfør.

Paprika er helt i toppsjiktet når det gjelder innholdet av naturlig C-vitamin, noe som altså er en ekstra god grunn til å spise dine daglige paprikaringer.

Brokkoli: Næringsrik superhelt

Brokkoli passer ypperlig i en wok.
Brokkoli passer ypperlig i en wok.

Kort sagt: Brokkoli er en supergrønnsak, proppfull av vitaminer. Den gjør deg sunn i kroppen, og klar i toppen.

Vitenskapelig sagt: Brokkoli er en av de aller mest næringsrike grønnsakene vi har. Den er rik på folat, fiber, C-vitamin, antioksidanter og andre gunstige plantestoffer som er vist å kunne styrke immunforsvaret, minske risikoen for kreft og beskytte mot magesår. Brokkoli inneholder faktisk mer C-vitamin enn appelsin.

Brokkoli er lett å tilberede og har mange bruksområder. Den smaker like deilig dampet på klassisk vis som ovnsbakt, stekt eller wokket, i supper, pureer og gratenger eller rå i salater.  

brokkoli ekstra info

Tomat: Fantastisk beskytter 
Er du mann bør du spise masse tomat, viser forskning.
Er du mann bør du spise masse tomat, viser forskning.

Kort sagt: Visste du at tomater har et høyt innhold av antioksidanten lykopen som reduserer risikoen for prostatakreft i betydelig grad?

Vitenskapelig sagt: Forskning viser at spesielt én grønnsak kan være ekstra helsebringende for menn.

– Det viser seg at menn som spiser mye tomat, har betydelig lavere risiko for å utvikle prostatakreft enn de som ikke spiser tomater, sier Sundfør.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen hos menn, men heldigvis har den et stort forebyggingspotensial. Både alder, arv, vekt, hormoner, kosthold og andre livsstilsfaktorer kan ha betydning.

Et kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk og begrensede mengder rødt kjøtt, salt og tilsatt sukker er vist å redusere risikoen for flere kreftformer. Og hva gjelder prostatakreft, så ser tomaten ut til å være i en særstilling.

- Årsaken ser ut til å være at tomaten er en fantastisk kilde til en av naturens mest effektive antioksidanter, nemlig lykopene. Det viser seg også at kokte tomater gir vel så god beskyttelse som ferske tomater, så lag gjerne deilige tomatsauser som får putre lenge, anbefaler hun.

Tomatsaus med god olivenolje, urter og hvitløk passer like godt til grønnsakene i en ratatouille som til pasta, pizza, og som base for supper og gryter. 

tomat ekstra info

Avokado: Mer enn fredagskos

Avokado er en fast følgesvenn til taco, men spis det gjerne hver dag i en eller annen form.
Avokado er en fast følgesvenn til taco, men spis det gjerne hver dag i en eller annen form.

Kort sagt: Avokado er kjent for å booste sexlysten. Moderne vitenskap har ikke kunnet bevise det, så det beste er jo å teste selv.

Vitenskapelig sagt:  Om avokado booster sexlysten er i liten grad forsket på, men det vi derimot vet med sikkerhet er at avokado kan skilte med å være i kategorien naturlig supermat! Et jevnlig inntak av avokado har vist å senke det farlige kolesterolet (LDL-kolesterolet) og minske risikoen for hjerte- og karsykdom, som er en av våre store folkesykdommer. 

avokado ekstra info

Banan: Bra for blodtrykket

Både banan, yoghurt og frukt er bra for blodtrykket.
Både banan, yoghurt og frukt er bra for blodtrykket.

Kort sagt: Visste du at banan inneholder mye kalium som nøytraliserer effekten av natrium og salt? Og det bidrar til å senke blodtrykket.

Vitenskapelig sagt: Stadig flere nordmenn får påvist høyt blodtrykk, og blodtrykksmedisiner er på salgstoppen i Norge. Høyt blodtrykk sammen med høyt kolesterol er de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdom.

–      Med noen små, enkle grep kan du selv senke blodtrykket flere enheter. Et kosthold med mye frukt og grønnsaker samt magre meieriprodukter, lite salt og mettet fett er det aller beste kostholdet for å senke blodtrykket, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Et slikt kosthold gir deg mye kalium, kalsium og magnesium som er viktig for å redusere blodtrykket. Spesielt ser det ut til at redusert inntak av natrium og økt inntak av kalium er viktig for å redusere blodtrykket.

Banan er sammen med avokado, kidneybønner, linser, spinat og tørket frukt helt i toppsjiktet hva gjelder innhold av kalium.

Appelsin: Ikke bare påskegodt

Appelsin er ikke bare til påske. Prøv en appelsinsaus neste gang du har svin til middag, for eksempel.
Appelsin er ikke bare til påske. Prøv en appelsinsaus neste gang du har svin til middag, for eksempel.

Kort sagt: Én appelsin dekker dagsbehovet for C-vitamin, og er en viktig antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige stoffer.

Vitenskapelig sagt: Appelsiner er både utrolig godt og utrolig sunt. Den er stappfull av C-vitaminer og rik på folat, fiber og antioksidanter.

–      Spiser du en appelsin om dagen, dekker du hele behovet ditt for vitamin C, slår Tine Sundfør fast.

Dette vannløselige vitaminet kalles også for askorbinsyre, og er helt nødvendig for at sår skal gro, for vedlikehold av binde- og støttevev i kroppen og opptak av jern fra tarmen. Vitamin C er også viktig for immunforsvaret, og er en viktig antioksidant. Studier tyder på at appelsin som en del av inntaket av «5 om dagen» minsker risikoen for både kreft og hjerte- og karsykdom.