Matsvinn

Kast mindre brød med disse tipsene

Brød fra Bakehuset

Er du glad i brød, men ender ofte opp med å kaste tørre skiver? Redd brødet fra søpla med disse seks tipsene.

Ferskt brød er en liten skive hverdagsluksus, men det gode ferske brødet blir fort til halvtørre skiver i brødskuffen dersom ikke brødet oppbevares riktig. Som nordmenn spiser vi brød til flere måltider om dagen, likevel kastet det mye brød her til lands.

Matsvinn er ikke bare dårlig for lommeboken, det er også dårlig for miljøet. Heldigvis finnes det gode tips for hvordan du kan redusere brødsvinn hjemme, og attpåtil få spise nesten ferskt brød oftere:

1. Slik bør du oppbevare brød

Visste du at brød trenger luft for å holde på den ferske smaken? Brød bør helst oppbevares i en brødboks, men det er det ikke alle som har plass til på kjøkkenbenken. Alternativt kan du pakke inn brødet i et kjøkkenhåndkle med skjæreflaten ned, eller i en papirpose. Papirposen egner seg til kortvarig oppbevaring for å beholde en sprø skorpe, men vil bli tørt dersom det oppbevares slik i flere dager.

Skal brød oppbevares i plastpose?

Siden brød trenger luft for å holde seg ferskt, er ikke en lufttett plastpose den beste måten å pakke inn brødet på. I en plastpose vil nemlig brødet få en seigere skorpe, og det kan raskere oppstå mugg. Foretrekker du likevel å oppbevare brødet i plast, er et tips å lage noen hull i plastposen så posen ikke blir helt tett. Skal du fryse brødet? Da er imidlertid en brødpose i plast riktig valg.

Les også: Bakerens 5 tips til oppbevaring av brød

Tips! Når du kjøper brød kan det også være greit å vite at grovbrød generelt holder seg lengre enn brød bakt med fint mel.

2. Kjøp små brød

Bakehuset_bilder til sak.jpg
Seterbrød i serien «Våre minste» er et godt alternativ for deg som ikke spiser så mye brød.

Om du bor alene eller spiser lite brød, kan du kjøpe brød fra serien «Våre minste», som for eksempel Seterbrød. Da får du et mindre brød, slik at du ikke kaster like mye og får smaken av ferskt brød oftere. 

3. Tørt brød? Slik blir det ferskt igjen

4.jpg

Et brød som har ligget noen dager er ikke like godt som nystekt brød, men visste du at det er overraskende enkelt å gi et gammelt brød nytt liv? 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader
  2. Fukte skorpen på brødet med vann.
  3. Stek brødet på 200 grader i 5-10 minutter
  4. Spis brødet med en gang

En runde i brødristeren gjør også susen, uansett om brødet er ferskt eller noen dager gammelt. Server med smør og godt pålegg.

2.jpg

4. Del opp brødet og frys ned

Er du glad i brød, men sjelden rekker å spise det opp før det blir tørt? Da kan du fryse ned det du ikke skal bruke mens brødet fortsatt er ferskt. Del brødet i to eller fire, ut fra hvor mange dere er i husstanden.

Skjærer du brødet i skiver før du legger det i fryseren har du porsjonspakker du enkelt kan ta opp når du trenger det.

Les også: Hvilket brød bør jeg velge til matpakka?

5. Ikke plass i fryseren?

Det er ikke alle som har en stor fryser hjemme. Skal du reise bort og ikke ønsker å kaste ferskt brød eller annen mat som går ut på dato mens du er bortreist, kan du dele det som er igjen med en nabo, venner eller familie. Du sparer matsvinn, og de sparer noen kroner.

6. Slik bruker du brødrester

Selv med riktig oppbevaring og gode tips, vil brødet etter hvert bli tørt. Da er det kjekt å ha noen oppskrifter med brødrester på lur, slik at du får brukt opp brødet.

Les også: Slik velger du sunnere og bedre brød