Hvilket brød bør jeg velge til matpakka?

våre groveste matpakke

Den vanligste matpakka til skolebarn består av grove brødskiver med frukt og grønt ved siden av. Men hvilket brød bør du velge? Det er spesielt to ting du bør se etter.

Til tross for at sosiale medier ofte kan gi inntrykk av det motsatte, består den typiske skolematpakka fortsatt av grovt brød, frukt og grønt. Det viser en undersøkelse fra Opplysningskontorene for landbruket fra 2022. I tillegg viser samme undersøkelse fra 2023 at halvparten av alle studenter og voksne fortsatt spiser matpakke, og at det er den tradisjonelle skiva med grovbrød og gulost som står sterkest.

En viktig kilde til kostfiber

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornprodukter, blant annet fordi de inneholder mye kostfiber. Grovt brød er en svært viktig kilde for kostfiber. Jo grovere brød, jo mer kostfiber, mineraler og vitaminer. 

Spiser du fire brødskiver fra brød med stor andel sammalt mel, for eksempel Våre Groveste Grovbrød som er merket med ekstra grovt på Brødskalaen, dekker det en voksen persons anbefalte daglige mengde fullkorn.

En annen ting det er viktig å se etter er saltinnholdet. For barn fra to til tiårs alder bør saltinntaket avgrenses til tre til fire gram per dag, i følge helsemyndighetene. Er brødet nøkkelhulsmerket er du sikker på at brødet inneholder under 0,9 salt per 100 gram

Enklere valg i butikken

For å gjøre det enklere å velge grovt og sunt brød til matpakka, lanserte Bakehuset i 2020 en brødserie med sine groveste brød som du finner i brødhylla i alle KIWI-butikker, utenom i Nord-Norge.

Samlebilde.001.jpeg

– Våre Groveste er en brødserie der alle brødene har mer enn 80 prosent grovhet, er nøkkelhullsmerkede, og har et høyt innhold av fiber og lite salt. Her er kvalitet, ferskhet og stort utvalg i fokus, sier Amund Skrutvold, baker og produktutviklingssjef i Bakehuset.

Tre tips som gjør matpakka med grovbrød enda bedre

Med et godt grovbrød som base kommer du langt, men med få grep kan matpakka bli enda bedre. Vanskelig trenger det heller ikke være.

Kiwi_Bakehuset_Matpakke_feb-13065.jpg

 

1. Godt pålegg

Det første tipset er kanskje det mest åpenbare: Velg godt pålegg. Hva som er godt kommer selvfølgelig an på mottakerens preferanser, og i de fleste tilfeller vil en klassisk skive med ost og skinke eller leverpostei fungere utmerket. Er du matlei eller har litt tid til overs, smaker imidlertid eggerøre, rester av fiskekaker eller kjøttboller, eller avokado og kokt egg utmerket som pålegg. 

2. Gjør matpakka fargerik

Både barn og voksne spiser med øynene, og et godt tips er derfor å inkludere frukt og grønt i ulike farger i matpakka. Gulrot, kiwi, paprika, agurk og cherrytomater er alle forslag som holder seg godt gjennom dagen, og som også kan passe som topping på brødskiva.

3. Hold maten fersk

En matpakke kan være så god som bare det, men etter noen timer i en varm sekk kan den fort bli både svett og uappetittelig. Det finnes heldigvis mange måter å holde matpakka fersk på, enten du velger å bruke et kjøleelement eller har med en frossen smoothie i pose. Det kanskje enkleste forslaget er imidlertid å kutte opp brødet på forhånd og fryse det ned. Legg de frosne skivene direkte i matpakka med valgfritt pålegg, og nyt ferske brødskiver når lunsjen kommer.