Få 15 % trumfbonus med KIWI PLUSS

Disse norske grønnsakene er i sesong nå

Grønnsaker smaker godt hele året, men det er noe helt spesielt når vi kan kjøpe med oss kortreiste, norske grønnsaker fra vår lokale KIWI-butikk.

Endelig er høsten her, og vi kan igjen fråtse i norske grønnsaker proppfulle av næring, vitaminer og gode smaker. Kjøp med deg dine favorittgrønnsaker neste gang du er på KIWI, eller hva med å prøve deg på noen grønnsaker du ikke har smakt på før?

Alle KIWI PLUSS-kunder får alltid 15 % trumfbonus på fersk frukt og grønt. Registrer deg enkelt og gratis her

Her er noen av grønnsakene som er i sesong i tiden fremover, samt gode tips om hvordan du kan tilberede dem:

Rotgrønnsaker

Sesong fra august til desember, og noen ganger litt utover dette da de egner seg godt til lagring.

Norske rotgrønnsaker smaker av høst. Velg blant annet mellom kålrot, persillerot, pastinakk, rødbeter og sellerirot.

– Kjøp den miksen du liker best og bak dem i ovnen. Det tar litt tid, men smaker nydelig og gjør seg selv. Jo mindre biter du kutter grønnsakene opp i, desto fortere stekes de møre, sier Mona Vestengen i BAMA.

  • Alene til middag? Slik lager du grønnsakssuppe med kjøttpølser til én: Se oppskrift 
  • Sjekk også ut BAMAs tips til råkostsalat: Se oppskrift

Reddiker

Sesong fra mai til desember

Små, fristende reddiker passer både som pynt på en brødskive med gulost og i salaten, men de kan brukes til mer enn det.

– Reddiker kan veldig gjerne spises som de er. Vask de godt, del de opp i båter og lag en deilig dipp til. Dette blir sunn og god snacks, foreslår Vestengen.

  • Har du smakt carpaccio av reddiker før? Det bør du prøve! Se oppskrift her
  • Eller hva med denne salaten av reddiker, vårløk og sukkererter? Se oppskrift

Neper

Sesong fra mai til oktober

Neper høres hverdagslig ut, men er norske delikatesser. De er også blant det vi kaller vårens primører, altså de aller første grønnsakene i den norske sesongen. Før vi fikk poteter her i landet, var dette en grønnsak av stor ernæringsmessig betydning.

– Nepen kan spises som et eple i starten av sesongen. Senere i sesongen egner de seg godt i supper, kokt, stuet, gratinert, bakt og glasert, forteller Mona Vestengen.

Du kan også bruke neper i råkostsalat og andre salater.

Gulrot

Sesong fra juni ut mai

Er du riktig heldig har du gulrot hjemme i din egen kjøkkenhage, men ellers får du nå helt ferske, knasende gulrøtter fra den norske bonden i butikken.

– Et godt tips er å bake gulrøttene hele i ovnen. Det smaker helt nydelig. Ferske buntgulrøtter bakes ferdig i løpet av 20 minutter, sier hun.

  • Vi kan anbefale ovnsbakte gulrøtter med entrecôte og urtesaus: Se oppskrift
  • Alternativt ovnsbakte gulrøtter med solsikkekjerner og persillekrem: Se oppskrift

Løk

Sesong fra august til mai.

Det er fortsatt tid til mer grilling, så forsøk deg på grillet løk før grillsesongen er omme.

– Få grønnsaker endrer seg mye på smak og blir så sødmefylte som løk når du griller den mør. Gi løken den tiden den trenger på grillen og server den til mer robuste kjøttstykker og kraftige smaker for en søt og delikat motvekt.

Nypotet

Sesong fra juni og noen måneder utover

Nypotet smaker sommer selv om vi er godt i gang med høsten. Dette er et sunt og godt alternativ til pasta og ris og en naturlig kilde til fiber, kalium og C-vitamin.

– Lag en oljebasert potetsalat av nypotet. Dette er lettere og mer delikat enn potetsalat laget av rømme og majones, foreslår Mona Vestengen i BAMA.

Har du dårlig tid, anbefaler hun å velge småpotet – altså små, gule poteter.

– Jo mindre poteten er, desto fortere koker eller stekes de. Spis dem gjerne med skallet på, for der sitter mye av næringsstoffene, avslutter hun.