
Disse appelsinene er i et svært eksklusivt selskap
Har du lagt merke til at noen appelsiner er ekstra søte og saftige? Det er det selvfølgelig en svært god grunn til.
Cevita er merket på den appelsinen som er mest populær blant oss nordmenn. Disse appelsinene dyrkes på de beste plantasjene over hele verden, slik at vi kan nyte de saftige appelsinene året rundt.
På denne tiden av året er det de solmodne appelsinene fra Spania og Marokko som smaker best, og som vi kan kose oss med på skituren eller i hytteveggen nå i påsken.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!
Cevita står for kvalitet
– Cevita som merkevare ble registrert i 1931, og har alltid vært en populær appelsin med høy kvalitet, sier leder for helse og ernæring Lise Marie Brandstadmoen i BAMA.
Hun forteller at de sortene vi spiser i dag ikke er de samme som for 30-40 år siden, og at det skjer en kontinuerlig produktutvikling for å få appelsiner som er ekstra søte og saftige, og som tåler frakt til Norge.
Hva er en Cevita-appelsin?

Det stilles strenge krav til Cevita-appelsiner, se bare her:
- De skal komme fra de beste plantasjene verden over.
- En Cevita må ha vokst ytterst på greinene og på solsiden av treet.
- De skal være svært gode på smak, og ha en perfekt balanse mellom sødme og syrlighet.
- De må også være innenfor en definert størrelse og være lette å skrelle.
- Bare én av ti blir godkjent som Cevita-appelsin. Likevel er det lite svinn. Appelsinene som ikke får Cevita-merket går til andre markeder, og mest av alt til juice-produksjon.

722 tonn appelsiner i påsken
Det er lett å forstå hvorfor nettopp Cevita-appelsinen har blitt vår favoritt. Den har en fin balanse mellom sødme og syrlighet, er akkurat passe saftig, har perfekt størrelse og er dessuten enkel å skrelle.
– Cevita er vår mest solgte appelsin, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.
Og påsken er ikke overraskende den tiden på året vi nordmenn spiser flest appelsiner. Sjekk disse tallene:
- I 2021 solgte KIWI totalt 722 tonn appelsiner i påsken. 635 tonn av dette var Cevita.
- Til sammen ble det solgt 6308 tonn appelsiner hos KIWI i løpet av hele 2021.
Bare de ytterste appelsinene på solsiden av appelsintreet er med i vurderingen om å bli en Cevita-appelsin.Bare én av ti appelsiner som blir vurdert får smykke seg med det blå Cevita-merket.
Frisk salat med appelsin, grapefrukt, olivenolje og pepper
Gulrotsuppe med appelsin
Drømmegrøt med appelsin og yoghurt

Couscous med stekt grønnkål, mandler, rosiner og appelsin
Hel kylling med appelsin, quinoasalat og blomkål
Appelsinkokt laks med gulrot- og potetstappesalat
Søtpotetsalat med brokkoli og appelsin
Visste du dette om appelsiner?
- Tidligere var ikke appelsinene like søte som de er nå. Derfor var det en vanlig påsketradisjon å dytte en sukkerbit inni appelsinen. Så kunne man kose seg med en søt og saftig appelsin i hytteveggen.
- Frukt, bær og grønnsaker inneholder løselige fiber som bidrar til å redusere kolesterolet og dermed risikoen for hjerte- og karsykdom. I tillegg er appelsiner fulle av C-vitaminer.
- Appelsiner har god holdbarhet. Oppbevares i kjøleskap ved 2-4 °C.
- De beste sortene av Cevita-appelsiner er: Navelinas, Navel, Navel Late, Lane Late, Semi, Navel Powell.
Kilde: BAMA