Barna løper til middagsbordet når denne fiskeretten står på menyen

Når Frida (11) og Anne-Sofie (14) ser at denne enkle fiskeretten står på menyen, gleder de seg alltid til middagen er klar.

_________________________

Alle som inviterer barn til et middagsbord, vet at det ikke alltid kommer et fornøyd «nam!» når juniorene tar plass ved tallerkenen. Og når det står fisk på menyen, føler mange voksne at utfordringen er enda et hakk større.

Men Lise Mette Solgaard (41) fra Råde har funnet en favoritt som funker hver gang: Hun setter fish and chips på menyen! En rett som ikke bare smaker godt – men som barna lett kan være med og lage selv.

quote_marks Created with Sketch.

– Den er utrolig enkel å lage fra bunnen - og når klokka tikker fort så kan den lett bli enda enklere. Da rekker vi både en god fiskemiddag og treningen etterpå!

Tobarnsmamma Lise Mette Solgaard

Kjapp rett som kan bli enda kjappere

– Fish and chips er en utrolig kjapp og enkel rett å lage fra bunnen, og når klokka tikker fort så kan den lett bli enda enklere, sier Lise Mette og fisker fram en pakke pankopanert torsk fra kjøleskapet.

– Denne torskefileten har en sprø og deilig panering, og kommer i en form som du kan sette rett i ovnen sammen med potetbåtene. Da rekker vi både en god fiskemiddag og treningen etterpå!

En undersøkelse blant norske barn og unge mellom 8 og 19 år, viser at bare 2 av 10 spiser så mye fisk som de offisielle ernæringsrådene anbefaler. Men det er ikke fisken i seg selv som er problemet: 7 av 10 sier at de gjerne spiser mer fisk, så lenge den kommer i en rett de liker godt.

– Fish and chips er perfekt, konstaterer Anne-Sofie (13).

– Særlig når mamma lager den digge remuladen til!

Jentene panerer fisken selv

I dag går mamma Lise Mette for fersk torskefilét fra KIWI, slik at jentene selv kan panere fiskestykkene. Anne-Sofie dypper torsken i piskede egg, mens lillesøster Frida (11) står klar for å rulle de hvite filetene i griljermel før de settes i stekeovnen.

– Dette er ikke vanskelig i det hele tatt, og så føles det jo bra å spise noe du har vært med å lage selv, konstaterer Frida, mens mamma setter potetbåtene inn i ovnen og visper sammen remulade basert på lettrømme og litt majones. Noen frosne erter går i stavmikseren med litt salt og pepper til, og vips: Middagen er komplett.

– Jeg ser at noen klager på at sunn mat er dyrt, men der er jeg ikke helt enig. Du får mer for pengene i fruktdisken enn i godterihylla, synes jeg.

Og skal vi dømme etter lyden fra kjøkkenbordet hjemme hos familien Solgaard, ble ikke dagens rett bare sunn. 

Den fikk også et enstemmig «nam!».

 

Oppskriften finner du her

Hvorfor er fisk bra for oss?

➥  Fisk er rik på proteiner av beste kvalitet, og dette er viktig for oppbygging av muskler. Særlig for barn i vekst.

➥  Fet fisk og alger er vår beste og eneste kilde til langkjedede omega 3-fettsyrer. De langkjedede omega 3-fettsyrene er en viktig bestanddel i hjernen, som er viktig for vekst og kommunikasjon mellom nervecellene.

➥  Det er også påvist at det å spise fet fisk forebygger hjerte- og karsykdom.

➥  Fisk, særlig hvit saltvannsfisk, er rik på jod, som blant annet er viktig for normal vekst og utvikling av sentralnerve-systemet hos barn. Du får ikke dekket behovet for jod uten å spise hvit fisk og melkeprodukter.

➥  Fisk, særlig fet, er en god kilde til D-vitamin, som mange nordmenn får for lite av i kosten.