Sett smak på julefeiringen

Julens beste tilbehør til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er en av julens mest populære middagsretter, og den smakfulle delikatessen blir desto bedre når den er servert med rett tilbehør. Her får du en oversikt over det beste tilbehøret til julens pinnekjøtt.

Ifølge en undersøkelse gjort av YouGov for Matprat, skal hele 39 prosent av Norges befolkning spise pinnekjøtt på julaften. Enda flere spiser pinnekjøtt mer enn én gang i løpet av julen, og da kan det være greit å variere tilbehøret. Noen foretrekker å følge kjente tradisjoner og spise det samme hvert år, mens andre kanskje vil prøve noe helt nytt. Her får du tips til både tradisjonelt, alternativt og ekstra lettvint tilbehør til pinnekjøttet.

Tradisjonelt tilbehør til pinnekjøtt

De aller fleste velger tradisjonelt tilbehør til pinnekjøtt, spesielt når pinnekjøttet skal serveres på selveste julekvelden. Her inngår gjerne mandelpoteter og kålrotstappe.

– Av poteter passer mandelpotet spesielt godt, men du kan bruke den potetsorten du liker best. Andre norske og tradisjonelle sorter er asterix, beate, pimpernel og kerrs pink, sier markedssjef i BAMA, Mona Vestengen.

De tradisjonelle potetene egner seg godt til flere av årets julemiddager, og de er derfor et godt kjøp for de som skal ha flere julemiddager på kort tid.

– Husk å koke de ulike potetsortene riktig, du finner anbefaling på posen, legger Vestengen til.

Har du forsøkt å tilsette litt gulrot i kålrotstappen? Det gir ekstra fin farge og setter en søt og rund smak på stappen. Oppskrift finner du her.

Alternativt tilbehør til pinnekjøtt

Med variasjon på rotgrønnsakene så kan de samme råvarene overraske i smak med ny vri.

Hvis du vil prøve noe nytt til pinnekjøttet, finnes det flere alternative måter å gjøre det på. Hva med en indisk vri på julematen? Prøv pinnekjøtt med raita, rødløk- og agurksalat, naanbrød og mangochutney.

Asiatiske smaker går også godt til det salte pinnekjøttet, bare prøv denne oppskriften med hjemmelaget hoisinsaus. 

Vil du fortsatt ha rotgrønnsaker som tilbehør, finnes det flere måter å tilberede de kjente og kjære grønnsakene på. Prøv for eksempel pinnekjøtt med honningglaserte grønnsaker, og en frisk salat ved siden av.

Enkelt tilbehør til pinnekjøtt

Julen kan være travel med julegaver som skal handles inn, julepynt som skal henges opp og julemat som skal forberedes. Med liten tid kan det noen ganger være godt å ha noen trygge og enkle valg til tilbehøret når maten skal raskt på bordet.

Det ferdige tilbehøret fra Grønn & Frisk trenger lite forberedelser, kan tilberedes rakst og du får garantert et godt resultat. 

– Her får du gode råvarer, god smak og ingen krav til verken kunnskapsnivå eller tid og krefter for å lykkes, sier Vestengen.

image003.jpg
I serien Grønn & Frisk får du tilbehøret fiks ferdig til julemiddagene.
  • Kokte mandelpoteter passer ekstra godt til norsk tradisjonsmat. Her får du ferdig skrelte, førsteklasses mandelpoteter på null komma niks. Potetene kommer i en praktisk sous vide pose, og varmes enkelt opp på ti minutter uten at potetene går i stykker. Klipp opp posen, hell potetene forsiktig over i en skål og strø litt salt over potetene før servering. Et lite dryss med friske urter setter prikken over i-en. Visste du at mange restauranter i Norge serverer disse potetene?
  • Ertestuingen hører med til lutefisken, men er også kjempegodt til kjøttkaker. Denne tradisjonsmaten er tidkrevende å lage. Først skal de tørkede ertene bløtlegges over natten, før de kokes og blandes til stuing. Vår ferske ertestuing er laget på tradisjonelt vis av bløtlagte, grønne erter, kokt sous vide og smaksatt med smør og en liten klype havsalt. Den ferdige ertestuingen varmes raskt og enkelt opp. Klipp opp posen og hell stuingen over i en skål før servering.  
  • Kålrotstappe er en selvfølgelighet til pinnekjøttet, og med Grønn & Frisk Fersk kålrotstappe får du ferdig og varmt tilbehør på åtte minutter. Sous vide-posen inneholder kålrot, gulrot, potet, smør og en liten klype havsalt.
  • Fløtegratinerte poteter med hvitløk er et smakfullt tilbehør i julen og til nyttår. Fløtepotetene er laget av ferske poteter – gjerne de store og de rare som ellers ikke vil bli solgt. Potetskivene er kokt sous vide i en herlig fløtesaus smaksatt med litt hvitløk. Ha posens innhold i en ildfast form, strø over ost og stek etter anvisning på pakningen.

Oppskrifter på tilbehør til pinnekjøtt

Har du allerede prøvd det meste av tilbehør og er på jakt etter flere oppskrifter? Prøv en av disse oppskriftene på pinnekjøtt: