Sett smak på julefeiringen

Julens beste tilbehør til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er en av julens mest populære middagsretter, og den smakfulle delikatessen blir desto bedre når den er servert med rett tilbehør. Her får du en oversikt over det beste tilbehøret til julens pinnekjøtt.

Ifølge en undersøkelse gjort av YouGov for Matprat i fjor, spiser hele 35 prosent av Norges befolkning pinnekjøtt på julaften. Enda flere spiser pinnekjøtt mer enn én gang i løpet av julen, og da kan det være greit å variere tilbehøret. Noen foretrekker å følge kjente tradisjoner og spise det samme hvert år, mens andre kanskje vil prøve noe helt nytt. Her får du tips til både tradisjonelt, alternativt og ekstra lettvint tilbehør til pinnekjøttet.

Tradisjonelt tilbehør til pinnekjøtt

De aller fleste velger tradisjonelt tilbehør til pinnekjøtt, spesielt når pinnekjøttet skal serveres på selveste julekvelden. Her inngår gjerne mandelpoteter og rotmos.

– Av poteter passer mandelpotet spesielt godt, men du kan bruke den potetsorten du liker best. Andre norske og tradisjonelle sorter er asterix, beate, pimpernel og kerrs pink, sier markedssjef i BAMA, Mona Vestengen.

De tradisjonelle potetene egner seg godt til flere av årets julemiddager, og de er derfor et godt kjøp for de som skal ha flere julemiddager på kort tid.

– Husk å koke de ulike potetsortene riktig, du finner anbefaling på posen, legger Vestengen til.

Har du forsøkt å tilsette litt gulrot i kålrotstappen? Det gir ekstra fin farge og setter en søt og rund smak på stappen. Oppskrift finner du her.  

Gilde Pinnekjøtt røkt og Gilde Pinnekjøtt urøkt fås nå i KIWI.

Alternativt tilbehør til pinnekjøtt

Hvis du vil prøve noe nytt til pinnekjøttet, finnes det flere alternative måter å gjøre det på. Hva med en indisk vri på julematen? Prøv pinnekjøtt med raita, rødløk- og agurksalat, naanbrød og mangochutney.

Asiatiske smaker går også godt til det salte pinnekjøttet, bare prøv denne oppskriften med hjemmelaget hoisinsaus og asiatisk agurksalat. 

Vil du fortsatt ha rotgrønnsaker som tilbehør, finnes det flere måter å tilberede de kjente og kjære grønnsakene på. Prøv for eksempel pinnekjøtt med honningglaserte grønnsaker, og en frisk salat ved siden av.

Med variasjon på rotgrønnsakene så kan de samme råvarene overraske i smak med ny vri.

Enkelt tilbehør til pinnekjøtt

Julen kan være travel med julegaver som skal handles inn, julepynt som skal henges opp og julemat som skal forberedes. Med liten tid kan det noen ganger være godt å ha noen trygge og enkle valg til tilbehøret når maten skal raskt på bordet.

Det ferdige tilbehøret fra Grønn & Frisk trenger lite forberedelse og tidsbruk.

– Her får du gode råvarer, god smak og ingen krav til verken kunnskapsnivå eller tid og krefter for å lykkes, sier Vestengen.

I serien Grønn & Frisk får du tilbehøret fiks ferdig til julemiddagene.
  • Kokte mandelpoteter
    Kokte mandelpoteter passer til det meste, og her får du førsteklasses poteter på null komma niks. Ferdigskrelte kokte delikatessepoteter får du i en sous vide-pose, som enkelt varmes opp på ti minutter.
  • Ertestuing
    Ertestuingen varmes opp på kun syv minutter, og inneholder utelukkende naturlige råvarer. I sous vide-posen får du kokte grønne erter, smør og en liten klype havsalt.
  • Kålrotstappe
    Kålrotstappen er en selvfølgelighet til pinnekjøttet, og med Grønn & Frisk Fersk kålrotstappe får du ferdig og varmt tilbehør på åtte minutter. Sous vide-posen inneholder kålrot, gulrot, potet, smør og en liten klype havsalt.

Oppskrifter på tilbehør til pinnekjøtt

Har du allerede prøvd det meste av tilbehør og er på jakt etter flere oppskrifter? Prøv en av disse oppskriftene på pinnekjøtt: