Grønne superhelter

Dette er supergrønnsakene

Vrient å velge i grønnsakdisken? Her er de grønne superheltene du absolutt bør ta med hjem.

Noen superhelter finnes bare på film. Andre kan du møte hver dag. Frukt og grønnsaker er naturens egne superhelter – med egenskaper du ikke bør gå glipp av. De er stappfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter som styrker immunforsvaret og beskytter mot de vanligste livsstilssykdommene som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, kreft og overvekt.

Helst bør vi spise både frukt og grønnsaker hver dag, og i alle regnbuens farger.  Men det er masse å velge blant, og du kan ikke ta med alle hjem. Her får du oversikten over hvilke som er ekstra gode for helsen din.

Litt hver dag

-Kålgrønnsaker, løkplanter og tomater er eksempler på grønnsaker som er ekstra gunstige for oss, og som vi helst bør spise hver eneste dag, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Kål er nemlig rik på svovelstoffer av typen sulforan og glukosinolater som er vist å minske risikoen for tarmkreft og som kan styrke kroppens egne avgiftningsreaksjoner, forklarer hun. Kål er dessuten billig, kalorifattig og rik på fiber.

-Når det gjelder tomater så er de proppfull av den kraftige antioksidanten lykopen  og løk ser ut til å senke kolesterolet og forebygger hjerte- og karsykdommer i tillegg til at den har en bakteriedrepende effekt.

Dette er noen av supergrønnsakene:

Kål: har ofte blitt regnet som fattigmannskost, men det er all grunn til å gi denne grønnsaken litt mer oppmerksomhet. Billig, kalorifattig og proppfull av gode næringsstoffer! I de helsebringende bladene finner vi både vitaminer, antioksidanter og kostfiber som kan bremse utvikling av sykdom og skader.

Grønnkål: er virkelig en av superheltene i grønnsaksdisken for tiden.Stappfull av gode næringsstoffer, vitaminer og kostfiber som blant annet forebygger kreft. Det viser seg også at bitterstoffene i grønnkålen kan reduserer innholdet av det usunne fettet vi har i blodet og dermed minske risikoen for hjerte- og karsykdom.

Brokkoli: er den grønnsaken som inneholder mest C-vitamin. To gode kvaster med brokkoli inneholder nemlig mere C-vitamin enn en appelsin! I tillegg til å holde forkjølelsen på avstand kan brokkoli forebygge både kreft, betennelser, Alzheimer og Parkinsonisme.

Tomater: Enten du velger de små og søte, eller de store og saftige, er tomater en fantastisk kilde til antioksidanten, lykopen. Denne antioksidanten har god effekt på huden og kan være gunstig for både solbrenthet og rynker. Er du mann er det dessuten all grunn til å spise tomater. Det viser seg nemlig at lykopen kan reduserer risiko for prostatakreft.

Løk/Hvitløk: Når du skjærer i en løk siver det ut en svovelholdig gass som får tårene til å trille. Men det er ingen grunn til å gråte over løken, for det er nettopp de organiske svovelforbindelsene som gjør løken til en supergrønnsak. Spiser du løk kan du forebygge både hjerte-karsykdom og kreft, i tillegg til at den redusere kolesterolnivå og blodtrykk.

Gulrøtter: Felles for supergrønnsakene er gjerne de sterke fargene i rødt, gult, eller oransje. I gulrøtter er det betakaroten som gir den sterke fargen. Dette er et fargestoff som omdannes vil vitamin A i kroppen, og som er viktig for både hud og syn. I tillegg inneholder gulrøtter mye kostfiber som er godt for fordøyelsen vår.

Avokado: En avokado inneholder hele 200 kalorier, men dette er heldigvis det sunne fettet som forebygger hjerte- og karsykdom. Avokado skiller seg fra andre grønnsaker fordi den gir oss masse sunne fettsyrer som er bra for hjertet og er rik på det fettløselige E-vitaminet som er en kraftig antioksidant.

Asparges: Vårgrønnsaken fremfor noen!Fin til fest og et spennende tilbehør til hverdagsmiddagen, enten den er kokt, stekt eller grillet. Asparges inneholder blant annet plantestoffer som kalles saponiner, og som har både en betennelsesdempende og blodtrykkssenkende effekt.

Flere supergrønnsaker:

 • Paprika
 • Reddiker
 • Fennikel
 • Søtpoteter
 • Oliven
 • Sopp

I tillegg til frukt og grønnsaker er dette kanskje noe av det sunneste du kan spise:

 • Havregryn/Bygg
 • Sild- og ansjonsprodukter/Makrell i tomat
 • Nøtter
 • Belgfrukter
 • Laks (i moderate mengder)