Restematen trenger ikke være kjedelig. Her er mesterkokk Christer Rødseth sine beste tips til hvordan restene etter ribba, pinnekjøttet, torsken og kalkunen får nytt liv.
Ingen liker å kaste mat, men i julen blir det ofte mye mat til overs. Hva skal vi gjøre med alle restene?
– Det er så enkelt å ikke kaste mat. Det er bare å spise den opp, påpeker mesterkokk Christer Rødseth. Rødseth har lang erfaring som kokk, og vet hvordan utnytte råvarene til det fulle.
Julehefte med resteoppskrifter
Julen er intet unntak, og restematen trenger ikke være kjedelig. Tilbake i 2019 lagde vi i KIWI et todelt oppskriftshefte til julen, der den ene delen besto av oppskrifter og inspirasjon til hvordan du skal bruke det som blir igjen av julematen. Christer har satt sammen oppskriftene til heftet, som blant annet besto av oppskrifter på lutefisk i lefse, torskepålegg, bbq-ribbe i pita, pinnekjøtt-lapskaus og kalkun-taco.
– Jeg måtte gå langt inn i meg selv for å komme opp med oppskrifter på noen av disse råvarene, men alle restene kan spises i en eller annen form, sier Christer.
Informasjon og inspirasjon
Christer tror at det skorter litt på informasjon hos mange. At vi rett og slett ikke vet hvordan vi kan bruke maten.
– For eksempel blir slapp salat sprø igjen etter å ha ligget i en skål med kaldt vann over natta i kjøleskapet. Tørt brød kan brukes i både vafler, brødomelett eller for å lage nye brød. Sjekk hvordan du kan bruke maten før du kaster den, liksom.
Christers Rødseths jul
Tradisjonen tro feirer Christer julen hjemme hos mor, sammen med søsken og nær familie.
– Der lages det riskrem i mengder. Hvert år! Er det mer enn man klarer å spise opp, så kan riskrem brukes i brød, vafler, lapper - nesten hva som helst. Det er bare å prøve seg fram, sier han.
Også ribbe blir det rikelig av hos Christer og familien.
– Mamma og jeg lager én ribbe hver. Jeg liker den på en måte, og mamma liker den på en annen måte. Så hver første juledag spiser alle sammen frokost i pysjen. På menyen er det ribberester fra julemiddagen. Det er veldig hyggelig og kjempegodt!
– Tenk før du kjøper
I julen kjøper vi gjerne det vi ikke kjøper til vanlig. Som for eksempel sild, pålegg og salater og brød. Her er Christer streng.
– Hvis du kjøper noe, må du spise det opp, sier han. Og ja, det er kanskje kjedelig å spise det samme tre dager på rad, men det skulle du tenkt på før du kjøpte det.
Christer mener at vi må endre holdningen vår når det kommer til å kaste mat. Og vi må være klar over konsekvensene. – Å kaste mat i søpla skal gi en dårlig følelse. Man skal kjenne på et mørke, sier Christer og legger til at man også kan sparer mye penger på å være litt lur. - Vi må bare skjerpe oss litt.