Glad i ribbe, så det blir flere ribbe-måltider i løpet av jula? Da kan det være fint med variasjon på tilbehøret. Her får du tipsene til tradisjonelt, alternativt og enkelt tilbehør til årets ribbemiddager.
En klassisk ribbemiddag blir ikke komplett uten smakfullt tilbehør. Noen er glade i tradisjonsrikt tilbehør som man kanskje er vokst opp med, mens andre kan tenke seg å variere og gjerne prøve noe nytt. Enkelte dager kan det også være greit med raskere løsninger, siden jula har en tendens til å gå fort og være travel for mange. Vi har derfor laget en full oversikt over alternativer til tilbehør, så det blir enklere for deg neste gang du skal servere ribbe.
Tradisjonelt tilbehør til ribbe
Hvilken julemat vi velger å gå for bestemmes i stor grad på bakgrunn av tradisjon og hva vi er vant vant med, i følge en undersøkelse gjort av YouGov for Matprat i 2021. I norske hjem består tradisjonelt tilbehør til ribbe som regel av medisterkaker, julepølse, surkål, rødkål, tyttebærsyltetøy, sennep, saus, epler og svisker. Dette er tilbehør som også fungerer godt til andre julemiddager, eller som restemat til julefrokosten.
Alternativt tilbehør til ribbe
Med en festsesong full av julemiddager, kan det være godt med variasjon på tilbehøret. Hvis du virkelig vil gjøre en ny vri på den kjente julemiddagen kan du prøve asiatisk ribbe med agurk og vårløksalat.
Appelsiner er populært både som snacks og til matlaging, og den syrlige frukten egner seg også overraskende godt til juleribba. Prøv appelsinglasert ribbe med appelsinsaus, ovnsbakte poteter og aspargesbønnesalat.
Noen ganger blir det rester til overs, på tross av at hele selskapet har forsynt seg opp til flere ganger. Restene kan derimot bli like gode på nytt, med en ny vri. Prøv for eksempel Sticks med ribbe, melon og syltet chili med honning- og limesaus, eller hva med juletapas av restene? Flott om du legger inn fra årets hefte og restemat
Enkelt tilbehør til ribbe
Når gjestene er like rundt hjørnet, ribba står i ovnen og finstasen er på, kan det noen ganger være praktisk å ty til noen enkle løsninger. Med ferdige løsninger slipper du å lage egne medisterkaker, eller å holde oversikt over ingrediensene til surkålen.
Saus til ribbe
Med julepynten på plass, julegavene fint plassert under treet og ribba klar i ovnen, er jula nesten i boks. Selv med det beste tilbehøret, blir for mange ikke julemiddagen komplett uten en smakfull saus.
Klassiske sauser fungerer godt til mange ulike retter, og denne brune sausen er som skreddersydd for ribbemiddagen. Ønsker du en mer fyldig variant, kan du prøve denne kremete varianten av en julesaus.
Flere oppskrifter på tilbehør til ribbe
På utkikk etter flere oppskrifter å prøve deg på til ribbemiddagen? Prøv en av disse smakfulle oppskriftene på ribbe:
- Honningglasert ribbe med melon-, sprøstekt svor og avokadosalat
- Ribbe i vaffel
- Glasert ribbe med ovnsbakt rosenkål
- Urtemarinert ribbe med fennikelgrateng, chilimarmelade og bakte epler
- Ribbe kokt i eplejuice med fennikelsalat og rosmarinbakte poteter
Har du rester til overs, finner du alltid mange spennende oppskrifter som kan redde maten på KIWi.no. Godt for miljøet, og godt for lommeboka!