15 laksemiddager for hele familien

Laks i poke bowl

Sliter du med fantasien og henger igjen i de samme gamle fiskeoppskriftene? Her finner du 15 lakseoppskrifter som får deg til å glede deg til middag igjen.

Den fristende, rosa laksefileten er enkel å like og en favoritt for mange. Likevel kan det være vanskelig å finne på nye varianter av fiskemiddagen som fort kan gå på tomgang fra uke til uke – men fortvil ikke. 

Det finnes utallige oppskrifter å ta av, og laks er enkelt å kombinere med både poteter, grønnsaker, pasta og annet tilbehør. Den passer også perfekt på brød eller i en lompe. Her får du 15 gode og sunne tips til middager med laks:

5 barnevennlige middager med laks:

 1. Laks i sandwich

 2. Wok med laks

 3. Burger med laksefilet

 4. Laksewrap i lompe

 5. Pasta carbonara med laks

5 moderne retter med laks:

 1. Laks med tomat og chili

 2. Sesamstekt laks med thaisalat og ris

 3. Pasta med squashsaus og laks

 4. Smørbrød med laks og avokadokrem

 5. Laks Stroganoff

5 klassiske laksemiddager med en vri:

 1. Laks med purre

 2. Laks med grønnsaker

 3. Brokkoliris med laks og lime-yoghurt

 4. Pannestekt laks med blomkålstappe og dillsky

 5. Ovnsbakt laks med moste søtpoteter

Laks på brødskiven, i lefse eller i wok

Til tross for variasjonsmulighetene er vi ikke så flinke som vi burde være til å spise fisk. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør tror det er to hovedårsaker til dette.

– Mange tror det tar mye tid å lage fisk, og det er også en del som ikke liker smaken så godt. Mange forbinder nok fisk med kokt torsk eller laks med gulrot, men det finnes mange spennende retter, sier hun. 

Hun anbefaler for eksempel å servere laksefileten i et grovt burgerbrød eller i en fullkornslefse sammen med mango, salat og avokado. 

Du kan også ha laksebiter i woken eller suppen, eller du kan forsøke deg på verdens enkleste pastarett bestående av laks, pesto, pasta og brokkoli. 

Laksen kan også spises rå

Klinisk ernæringfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringfysiolog Tine Sundfør.

Et tips er kanskje litt overraskende for deg som ikke spiser fisk fordi du ikke er så glad i smaken av det:

– Hvis det er fiskesmaken som gjør at du ikke spiser laks, kan det være et tips å starte med rå fisk. Den er mildere på smak. Lag for eksempel en pokebowl, sashimi eller bruk den rå laksen i taco, foreslår Sundfør.

Noen ganger er laksen helt grei, det er tilbehøret vi kunne trenge litt mer inspirasjon til. Prøv med en av disse 22 enkle sausene som passer til torsk og laks! 

Slik tilbereder du laks i stekepanne, i ovn eller på rist

For at smaken skal bli god, er det viktig å tilberede laksen riktig. En av de vanligste feilene er å tilberede fisken for lenge, for det tar faktisk ikke lang tid å lage en god fiskemiddag. 

Hvis du steker laksen i en stekepanne, legger du den med skinnsiden ned først. Stek den to til tre minutter på den siden før du snur den og steker like lenge på andre siden. Krydre underveis. Husk at laksen fortsetter å steke noen minutter etter at du har tatt stekeplaten av varmen også, så ikke vær redd for at filtene fortsatt er litt rosa.

Laksen kan også dampes på en rist i en kjele. Det holder da med ti minutter på risten, og hvis du trekker laksefileten, kan du sette stoppeklokken på fem-seks minutter. Pass på at vannet ikke koker. 

Velger du å tilberede fisken i ovnen, er den klar til servering etter 15 minutter på 200 grader. 

Rå fisk kan være lettere å like for dem som sliter med fiskesmaken.
Rå fisk kan være lettere å like for dem som sliter med fiskesmaken.

Prøv å ha faste fiskedager

De direkte helsefordelene av å spise fisk er altså flere. En av de viktigste grunnene til å spise mer fisk, mener Sundfør likevel er at du ved å velge fisk til middag samtidig velger bort kjøtt. 

– Dermed har fiskemiddagen dobbel effekt:  Du får den positive virkningen av fisken og den positive virkningen av å spise mindre kjøtt, sier hun, og legger til at hun tror mange vil ha nytte av å innføre faste dager med fisk til middag. 

– Det anbefales at vi spiser to til tre fiskemiddager i uken. Hvis du vet at tirsdag og torsdag er fiskedager, vet du også at det er fisk du skal lete etter når du skal finne middag i butikken, sier hun.