Hvilke norske rotgrønnsaker er i sesong nå?

Grønnsaker smaker godt hele året, men det er noe helt spesielt med kortreiste, norske grønnsaker.

Publisert: 13.09.2021 08.30 Sist oppdatert: 19.09.2022 16.54

Takk til den norske bonden som i generasjoner har dyrket fram rotgrønnsaker i verdensklasse. Det kalde klimaet og de lange, lyse sommernettene gjør dem ekstra smakfulle og næringsrike.

Hva er rotgrønnsaker? En rotfrukt, eller rotgrønnsak som det ofte kalles, er en rot som kan brukes som mat. De kan lagres lenge og er derfor tradisjonelt ypperlig vintermat her i norden.

Høsten er høytid for norske rotgrønnsaker, og vi i KIWI forsøker å selge norske varer så lenge det er tilgjengelig. Her finner du alle klassikerne i overraskende og spennende oppskrifter. Potetpizza med rosmarin, rødbetpannekaker og mer eksotiske retter som pad thai med kål, men også ovnsbakte rotgrønnsaker. Vi lover deg en smakfull, sunn og fargerik høst. Velg norsk når du kan!

Alle KIWI PLUSS-kunder får alltid 15 % trumfbonus på fersk fisk, frukt og grønt - på Trippel-Trumf-torsdager øker det til 17 %. Registrer deg enkelt og gratis her.

Hvorfor bør jeg spise rotgrønnsaker?

Sellerirot

Selleriroten er en svært kalorifattig grønnsak, men en skikkelig kostfiberbombe. Grønnsaken er rik på C-vitamin og B-vitaminet folat. Folat er viktig for dannelsen av friske, røde blodceller og normalt DNA.

Rødbete

Rødbeter er rike på kostfiber og B-vitaminet folat. Som de fleste andre grønnsaker inneholder rødbeten også en del kalium, som blant annet er viktig for regulering av væskebalansen i kroppen. Den sterke fargen skyldes en kombinasjon av lillafarge fra betacyanin og gulfarge fra betaxantin som gjør rødbeten til en bombe av antioksidanter.

Kålrot

Kålroten er rik på vitamin C og en god kilde til folat. Innholdet av C-vitamin gjorde at kålroten tidligere ble kalt Nordens appelsin. Vitamin C er viktig for immunforsvaret og for å fornye kroppens bindevev.

Søtpotet

Søtpoteten er rik på stivelse på samme måten som vanlig potet, men den gir noe lavere blodsukkerstigning. I tillegg inneholder søtpotet store mengder betakaroten, forstadiet til vitamin A. Den er også en god kostfiberkilde. Søtpoteten er ikke en norsk grønnsak, da den kommer fra USA, men den er perfekt til høstens måltider, både alene og i kombinasjon med de norske tradisjonelle grønnsakene.

Potet

Potet har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Pastinakk

Pastinakk er rik på stivelse og B-vitaminet folat. Grønnsaken er også en kilde til kostfiber, niacin og kalium.

Persillerot

Persillerot har lavt fettinnhold og har et høyt innhold av vitamin C. Persillerot er også en kilde til vitamin B6. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.

Gulrot

Gulrøtter er en ypperlig A-vitaminkilde, og med to store gulrøtter om dagen dekker du dagsbehovet for dette vitaminet. Kroppen omdanner betakaroten i gulroten til A-vitamin, som er viktig for synet og immunforsvaret.

Få heftet med høstens oppskrifter i din KIWI-butikk nå